Burgemeester Hoffmanhof | Rotterdam

Expat community
Noordereiland has always been an island for transients: once upon a time as a home port for itinerant seamen, nowadays as part of the fast-growing international expat community. In this design, 24 compact apartments generate a shared courtyard – a highly efficient infilling of the site with a single type of dwelling aimed at intensive users of the city. Settling on a quite specific target group very early in the process made it possible to develop a plan that fits seamlessly between the surrounding buildings.

Light and air
The middle section of Noordereiland is an urban, but also quite relaxed, residential environment. Long blocks of apartments that act as a buffer against the wind and narrow, tree-lined streets, among them Burgermeester Hoffmanlaan. A U-shaped apartment block fills an existing urban design ‘hole’ on this street, creating a pleasant living environment around a shared courtyard. The shape of the block made it possible to create a large number of apartments on a limited surface area while still retaining a degree of airiness. The Hoffmanhof reinforces the special character of Noordereiland with the addition of a new living environment.

Noise barrier
For years the function rooms in the Hulstkamp building have been a source of noise nuisance for the neighbourhood. The new apartment building resolves this by placing itself between the noise source and the facades opposite. The apartments in the new building have an internal noise barrier in the form of a partially enclosed deck. By concentrating the living functions on the courtyard side and the service functions on the deck side, the potential of this complicated location has been exploited to the full.

Project details
commission: new-build apartments in a conservation area | location: Burgemeester Hoffmanlaan Rotterdam | client: Thon Group | project management: V8 Architects | structural engineer: Pieters Bouwtechniek Delft | fire safety consultant: L.B.P./Sight | building services consultant: L.B.P./Sight | program: 24 apartments | floor area: 2.500 m² | design: 2015 | completion: 2021 | photographs: V8 Architects/Aistė Rakauskaitė