villa K6 | Amsterdam

Concrete beach house
On an exceptional location in Amsterdam there was a site available for a waterside house: perched on a dune slope, with a superb view out over the water, lost in contemplation of the setting sun. The villa is a no-nonsense blend of big spaces and comfortable privacy. The elevations, which were entirely poured-in-place, acquired an attractive texture from the timber formwork and colour nuances from the concrete mix. Striking cast-iron shell ornaments provide the brutalist volume with a delicate edge. Unusually, the concrete facade really is the load-bearing structure. As such, the villa is a distinctive combination of civil engineering and high-end interior finishing.

Project details
commission: construction of a new villa with garden | location: IJburg Amsterdam | client: private | structural engineer: Pieters Bouwtechniek | building services consultant: Boviam | contractor: Meijer | construction of clean concrete: Keijzer | floor area: 275 m² | design: 2015 | completion: 2017 | photography: Ossip van Duivenbode and Wouter van der Sar | particularities: winner of the concrete price 2017